subir imagen
CURRÍCULUM EN CATALÀCURRÍCULUM EN ESPAÑOLVÍDEOSÀUDIOSCONTACTA

Impulsor i organitzador de 'La Cucafera Baixa' a les Festes de Santa Tecla a Tarragona

L'any 2013 neix un nou acte durant les Festes de Santa Tecla anomenat 'La Cucafera baixa!'

Un esdeveniment que l'Ajuntament de Tarragona ofereix a l'Associació de Veïns del Port i la Colla Festiva (Gegants del Port i Cucafera) per tal de compensar al seu element del bestiari tarragoní que havia volgut participar l'any anterior a 'La Baixada de l'Àliga' sense obtenir permís degut a les seves grans dimensions.

Com a periodista i difusor de l'actualitat del Barri del Port, amb contacte directe amb l'A.V.V i la Colla Festiva, i amb l'afany d'impulsar novetats i activitats a la Part Baixa, vaig reformular la proposta inicial que l'Associació tenia per part de l'Ajuntament dotant al que en principi seria una mera Cercavila, amb al·licients i atractius més enllà.


Recuperació de la tradició, origen i llegenda de la Cucafera

D'aquesta manera el 20 de setembre a la nit des del Pla de la Seu i fins al Carrer Sant Miquel la Cucafera recupera l'essència llegendària, històrica i tradicional seguint les referències escrites sobre la bèstia tarragonina.

Així doncs, tenint en compte d'una banda que la Cucafera era una bèstia ferotge que menjava persones fins que una princesa la va domesticar i des d'aquell moment llença caramels per la boca, i per l'altra que gràcies al seu coll extensible treia amb la boca el barret d'aquells que no se'l treien davant la relíquia de Santa Tecla, l'acte es desenvolupa de la següent forma:

La Cucafera surt des del Pla de la Seu, acompanyada dels membres de la Colla i una Xaranga amb ritme solemne, baixant les escales de la Catedral amb la boca lligada evitant que es mengi a algú i amb la jove princesa pujada a sobre, nena escollida a les Festes del Barri de l'estiu. 


A la Plaça de les Cols la jove aconsegueix amb el seu encant i bona mà domesticar-la i fer-la bona. Des d'aquest moment, i amb la boca deslligada fora de tot perill, la bèstia balla contenta pel seu alliberament a ritme d'Amparito i Paquito Chocolatero, entre altres, i llença caramels per la boca durant la resta d'itinerari i treu el barret aquells que el porten: c/Major, Baixada de Misericòrdia, Portalet, creua la Rambla Vella baixa pel c/Sant Agustí davant la Pl.Verdaguer on fa aturada i balls, cap a la Rambla Nova, agafa el c/Unió i baixa fins a la Pl. de Mitja Lluna on segueix el seu camí pel c/Apodaca cap a la cantonada del c/Sant Miquel on gira i es dirigeix al Magatzem de la Colla. Arribats en aquest punt es du a terme 'La CucaFesta' amb música i piscolabis per als portants, membres de la Colla, amics i acompanyants fins al final.


Èxit des de la 1ª Edició

Desconeixedors de l'acceptació del públic, les expectatives van quedar superades al 2013 en la primera edició amb gran nombre d'espectadors a les escales de la Catedral i Plaça de les Cols, que esperaven veure baixar a la Cucafera i l'alliberament de la princesa. També molts són els que van acompanyar-la fins a la Rambla Nova on els acompanyants van anar-se reduint cap a final de recorregut.


Difusió als mitjans

-Diari de Tarragona: La Cucafera se embala en la calle Major (21.09.13)
-Entrevista previament a Tarragona Ràdio (aquí)
-Entrevista previament a Cadena Ser (aquí, a partir minut 17)



No hay comentarios:

Publicar un comentario